Συνταγές με κρόκο Κοζάνης



Παγωτό με σαφράν & μέλι

Υλικά
1/2 l κρέμα γάλακτος
180 g μέλι (θυμαρίσιο κατά προτίμηση)
25 στήμονες κρόκο
φλούδα από πορτοκάλι

Εκτέλεση
Βάλτε τη φλούδα πορτοκαλιού σε ένα μπρίκι με 1/2 φλ. νερό και βράστε για 1 min από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Σουρώστε το ζουμί σε ένα μπωλ και ρίξτε τον κρόκο να μουλιάσει για λίγο. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος καλά μέχρι να πήξει και ανακατέψτε καλά με το μέλι και το σαφράν. Αδειάστε το μείγμα σε ένα δοχείο και βάλτε το στην κατάψυξη. Για τις 3 πρώτες ώρες, για να μην κάνει το παγωτό κρυστάλλους και να είναι ομοιογενές, θα βγάζετε το παγωτό κάθε ώρα, θα το αδειάζετε όλο σε ένα μπωλ, θα το χτυπάτε με το μίξερ ή το σύρμα μέχρι να γίνει ομοιογενές και θα το ξαναβάζετε στο δοχείο και την κατάψυξη.

Ρύζι κινέζικο
Υλικά

1/2 kg ρύζι κίτρινο
1/2 l νερό
1,5 κουταλάκι αλάτι
2 πρέζες σαφράν
2 κουταλιές ηλιέλαιο
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 πράσινη πιπεριά σε κύβους
1 καρότο σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
2 αυγά + 1 ασπράδι
2 κουταλιές soya sauce (προαιρετικά)
3-4 κουταλιές σησαμέλαιο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Βάλτε το νερό να βράσει, προσθέστε το αλάτι και το σαφράν, και, όταν κοχλάσει, ρίξτε το ρύζι, ανακατέψτε και αφήστε το να βράσει μέχρι να απορροφήσει το νερό. Μετά σκεπάστε το με μια πετσέτα και αφήστε το για 10 min. Στο μεταξύ χτυπήστε καλά τα αυγά με το ασπράδι. Τσιγαρίστε απαλά το κρεμμύδι στο ηλιέλαιο, προσθέστε το μπέικον να τσιγαριστεί λίγο κι αυτό, ρίξτε το καρότο και τις πιπεριές. Αρχίστε να ρίχνετε τα αυγά ανακατεύοντας με την κουτάλα έτσι που, όπως πέφτει το αυγό, να ψήνεται και να διαλύεται σε ψιλούς κόμπους. Προσθέστε και το βρασμένο ρύζι και ανακατέψτε. Μόλις βγάλετε το ρύζι από τη φωτιά μπορείτε να προσθέσετε το σησαμέλαιο και τη soya sauce.


Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου