Οι ευεργετικές ιδιότητες του παντζαριού

Σύμφωνα με δημοσίευση του "Agricultural & Food Chemistry" το παντζάρι μπορεί να προστατεύει την καρδιά,
γιατί περιέχει τη φυσική χρωστική betanin, μια αντιοξειδωτική ουσία, που μπορεί να αποτρέψει την κακή χοληστερόλη LDL από το να φράξει τις αρτηρίες. Οι βολβοί του είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος και καλίου, ενώ τόσο τα φύλλα όσο και οι βολβοί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, τα φύλλα του είναι άριστη πηγή ασβεστίου, βιταμίνης C και β-καροτενίου, ενώ περιέχει και ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου. Είναι επίσης διουρητικό και καταπολεμά τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα, ενώ σύμφωνα με πολλές μελέτες έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.